ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА РАЙОНА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ

admin No Comment
Новини

По идея на екипа работещ в ЦНСТ Драгоман, е изготвена екскурзионна програма на забележителностите, на района в който живея. Децата имаха възможност да посетят Храмът „Успение Богородично“ в с. Владиславци; Неделишки манастир „Св. Атанасий Александрийски“ и Врабчанския водопад – Трънско.

Децата бяха впечатлени от историите, легендите и създаването на Храма и Манастира, от ръчно изработените иконостаси; ръчно изрисувани икони и дърворезбования иконостас.

16.07.19 г. Отец Макарий от Неделишкият Манастир подари на децата осветени иконки, гривнички и медальони. Историята на манастира датира от края на XVII-XVIII век. Още от времето на турското робство манастира е играел ролята, както на духовен, така и на просветен център в района на селото. Три пъти разрушаван от турските поробители и възстановяван от родолюбивото българско население.

09.07.2019 г. Нашите земи са богатство на историческо и културно наследство. Една от легендите пък гласи, че за произхода на името на село Владиславци, съществуват две основни тези. Според едната, която се уповава на местно предание, то носи името си на някой владика, който седял много отдавна на местността „Грамада“, където и днес се личат останки от зидове на някогашни грамадни сгради. Според другата, днешното наименование „Владиславци“ идва от полския крал Владислав Ягело (Варненчик), който минал през тези земи по време на предвождания от него кръстоносен поход срещу османските нашественици в 1443/4 г. Една легенда разправя, че след като превзел Крушевац, Ниш и Пирот, и преди да освободи София, крал Владислав лагерувал в землището на днешното село. Това събитие оставило отпечатък в паметта на местното население и така, живеещите из тези места, а в последствие и тяхното поселище, били наречени Владиславци.

20.07.19г. При поредното пътешествие децата имаха възможност да посетят и Врабчанския водопад. Красив пролом, който е издълбала във варовиковите скали Врабчанската река. Самия водопад е с височина 4м.  В близост до него водата е прокопала двайсет метров скален тунел. От дясната страна в скалата има карстов извор, а непосредствено под надвисналите скали е устроен прекрасен кът за пикник където децата приготвиха своя вкусен обяд.