ИНИЦИАТИВА „ЗАЕДНО ИМАМЕ СИЛАТА ДА ЗАЩИТИМ ПРИРОДАТА“ С ДЕЦАТА ОТ ЦНСТ ДРАГОМАН

admin No Comment
Новини

              На 25.07.2018г екипът на ЦОП Драгоман проведe инициатива „Заедно имаме силата да защитим природата“, в която главни участници бяха децата от социалната услуга ЦНСТ Драгоман.  Инициативата се осъществи на територията на Драгоманското блато – единственото карстово блато в България и бе част от Националната кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ на СОНИК СТАРТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

              Приятели на социалната услуга предоставиха своя микробус, за да може всички деца да се насладят на разходката, както и да научат нови и интересни неща, свързани с екологията.

              Въпреки, че денят бе мрачен, децата бяха изключително ентусиазирани и с голям интерес разгледаха блатото. Малчуганите бяха удивени от опознавателната инфраструктура за екотуризъм, изградена в местността – минаха смело по дървените пътечки, за първи път видяха разцъфнала блатна лилия, научиха за блатното кокиче, което вирее единствено в Драгоманското блато.

              Всички разбраха още, че от планината Чепън, която се намира над Драгоманското блато, е маршрута на прелетните птици и че всяка година учени от различни точки на света идват, за да проследят пътя на мигриращите птици, както и да изучават ценните растителни и животински видове, чиито дом е Драгоманското блато.

             Децата носеха чували за смет и заедно с екипа на ЦОП Драгоман се погрижиха за чистотата около блатото, както и на мястото за паркинг, оставяйки своята следа и пример за нуждата от толерантно отношение към природата. Децата научиха още, че природата е много ценен дар за всеки човек, който ние „вземаме“ за малко и трябва да я оставим на следващите поколение чиста и непокътната.

            След невероятната разходка из мястото, което носи духа и величието на природата, след всичко ново, което децата начуиха, за финал се проведеноха спортни игри, които провокираха много позитивни емоции.

             Инициативата предизвика голям интерес у децата, които заявиха своето желание за нови пътешествия из природата и нови красоти, които да открият.