МОИТЕ СРЪЧНОСТИ И УМЕНИЯ

mainadmin No Comment
Новини

На 14.06.2017г. Дневен център за стари хора (ДЦСХ), Център за обществена подкрепа (ЦОП) и Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи (ЦНСТДМ) в гр. Драгоман проведоха съвместна инициативата „Моите сръчности и умения“, част от Национална кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“ на СОНИК СТАРТ. Целта на планираната инициатива е насърчаване на общуването между поколенията, както и подкрепа на самочувствието и повишаване на увереността на участниците – деца и възрастни, и изграждане у тях на мотивация за развитие.

Потребителите от ДЦСХ демонстрираха своите готварски умения и предадоха своя опит на децата от ЦНСТДМ, които от своя страна проявиха силен интерес и задаваха множество въпроси относно приготвянето на различни ястия и тънкостите, които определят постиженията. Инициативата премина в приятни разговори между децата и възрастни.  Участие взе и ръководителят на услугите ЦОП и ДЦСХ. Прекрасен пример за значимостта на споделянето на опита, развитието на своите умения, както и на първо място – на човешките взаимоотношения и връзката мeжду баба, дядо и внучета.

Възрастният човек е богата енциклопедия, от която децата могат да попият неограничени умения и знания. А емоциите, с които децата ни срещат, тяхната непосредственост и жажда за знания, обогатяват и правят значими всички наши усилия, като ги насочват в правилната посока – за утвърждаването на ценностите, за по-добрия свят, свят на толерантност и растеж.